1 DE CADA 10 CIUTADANS I CIUTADANES NO PODRÀ VOTAR EL 20-D
urna_s_al_dret_al_vot.jpg
AMIC – UGT demana estendre el dret de participació política a les persones estrangeres amb una autorització de residència

Prop de 4 milions de ciutadans en edat de votar (un 10,15% del total de la població a Espanya majors d’edat), persones estrangeres que, molts d’ells, porten anys convivint amb nosaltres i contribuint en aquesta societat, no tindran l’oportunitat d’acudir a les urnes per participar en les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat.

Per AMIC- UGT de Catalunya, la participació política i el dret de vot de les persones estrangeres és una qüestió que tard o d’hora s’ha d’abordar amb serietat i amplitud, perquè no és normal tenir milers de persones que resideixen a l’Estat espanyol que no poden decidir els seus representants polítics.

El dret a vot no és tan sols un dret objectiu de tots els ciutadans i ciutadanes, és també un mecanisme d’integració, de participació i de concreció democràtic, així doncs, no es pot parlar de plena democràcia ni d’una autèntica integració si es nega el dret a sufragi a una part de la població. Avançar en ciutadania suposa trencar amb aquesta visió utilitarista i instrumental de la immigració, limitada al mercat de treball i amb una idea provisional de la seva presència. Es necessita un canvi de paradigma no basat en el concepte tradicional de la nacionalitat.

Des d’AMIC – UGT de Catalunya considerem, per tant, que és necessari començar a fer passos ferms cap a la integració real dels immigrants mitjançant el reconeixement dels seus drets polítics.

L’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya reivindica al nou govern, al conjunt de les forces polítiques, treballar per tal d’incorporar a les persones estrangeres el dret de participació en totes les eleccions, en referèndums, iniciatives legislatives populars o qualsevol altra forma de participació política.

A més, també es reivindica la reforma de la Constitució que permeti el dret a sufragi actiu i passiu de les persones estrangeres amb una autorització de residència a totes les eleccions. La Constitució espanyola, en l’article 13.2, restringeix el dret de sufragi actiu i passiu a les persones estrangeres, només possible a les eleccions locals, i en cas d’acords de reciprocitat amb altres països. El marc legal actual és manifestament limitant en matèria de dret a sufragi, i no respon al fenomen irreversible de la nova ciutadania que s’ha produït a l’Estat espanyol en les darreres dues dècades.

 

 

 

 
18 DE DESEMBRE, DIA INTERNACIONAL DEL MIGRANT

COMUNICAT DEL CONSELL MUNICIPAL D'IMMIGRACIÓ DE BARCELONA

dia_internacional_del_migrante.jpg

 

En el Dia Internacional del Migrant, 18 de desembre, el Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (del qual forma part l'AMIC-UGT) reivindica la commemoració simbòlica d’aquesta data,  en tant que serveix per situar davant de l’opinió pública i en l’àmbit la política la qüestió de les migracions al món actual. Però també ens permet  reivindicar el nostre compromís d’establir una societat diversa i oberta que doni oportunitats i una vida digne a totes les persones migrants.

 Les migracions internacionals són una realitat pluridimensional que incideix directament en el desenvolupament dels països d’origen, de trànsit i de destinació. Cal reconèixer-ho obertament, les migracions contribueixen de forma important a les societats d’acollida i, en aquest context, s’ha de reconèixer que la migració internacional és una qüestió intersectorial que ha de tractar-se de forma coherent, ampla i equilibrada, considerant totes les seves dimensions: social, econòmica, ambiental i el respecte dels drets humans.

Aquests moviments humans responen a factors com ara la globalització dels mercats, la divisió cada cop més àmplia entre països rics i pobres, el canvi demogràfic mundial amb països molt envellits i d’altres amb poblacions molt joves i l’escalada de conflictes bèl·lics.

La situació econòmica, social i política de la població migrant en aquest país no està resolta. Queda un llarg camí per recórrer. Aquesta població està patint com ningú els efectes devastadors de la crisi, les seves taxes d’atur s’han duplicat, la borsa d’irregularitat sobrevinguda augmenta i, amb això, persones que conviuen amb nosaltres en situació d’extrema vulnerabilitat. A Catalunya i a l’Estat espanyol tenim el repte d’abordar la seva  integració ja que és una inversió de futur. 

Al context europeu la situació és preocupant, amb la proliferació de forces xenòfobes i l’enduriment de les polítiques migratòries, fins i tot per a la pròpia ciutadania comunitària del sud empobrit que també està patint l’estigmatització pel fet de migrar.

I no volem deixar de mencionar les situacions dramàtiques que viuen els migrants en contextos de conflicte, com ara a Síria o Ucraïna (per posar dos exemples), o contextos d’extrema desigualtat, com és el cas dels migrants subsaharians tractant d’arribar a Europa.

Per tot això:

  • Fem una crida a la reflexió i a l’acció per tractar les migracions actuals en termes de ciutadania i drets humans. Estem vivint moments intensos socialment i políticament a causa de la crisi econòmica del capitalisme especulatiu. Aquests moments han de servir per remoure estructures caduques i enfortir la democràcia social.
  • Reivindiquem la ratificació per part del Govern espanyol de la Convenció Internacional per a la protecció de drets de tots els treballadors migrants i les seves Famílies (C143) i el reconeixement dels drets allà continguts.
  • Exigim el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). La seva existència dóna peu a un seguit de procediments que vulneren els drets més fonamentals i els converteix en els vergonyosos Guantánamos de l’Estat espanyol.
  • Demanem la  derogació de la Llei de Seguretat Ciutadana i, especialment, les “devolucions en calent” de migrants que arriben a la frontera de Ceuta i Melilla i que poden ser expulsats immediatament, ja que modifica la Llei d’estrangeria sense cap consens polític, vulnera drets humans i posa en risc la protecció internacional.
  • Considerem  que la qüestió dels drets polítics de la nova ciutadania, en concret el dret de vot actiu i passiu,  esdevé central i configura uns dels objectius fonamentals dels moviments de lluita pels drets civils a nivell internacional.

 

18 de desembre de 2015

 

 

 
MANIFEST DEL CMIB EN RELACIÓ AL PROCEDIMENT DE CONCESSIÓ DE NACIONALITAT ESPANYOLA PER RESIDENCIA

Les entitats del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona denuncien que aquest nou procediment ha produït una situació de vulnerabilitat i indefensió de les persones sol·licitants.

En aquest enllaç trobareu el Manifest del CMIB

 

 
<< Inici < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

Resultats 137 - 144 de 391Agenda d'AMIC-UGT

Sense esdeveniments

BLOCS DE LES NOSTRES CAMPANYES


 


Image