AMIC-UGT A LES TERRES DE LLEIDA VA ATENDRE 3.025 CONSULTES D’ESTRANGERIA

Durant l’any 2021, amb el suport de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de Les Garrigues i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, als Serveis d’assessorament jurídic en Estrangeria de l’AMIC-UGT a la província de Lleida vam atendre 1.379 persones, les quals van concretar 2.039 visitas i 3.025 consultes (la mitjana de consultes per visita ha estat d’1,5).  

A més a més, volem destacar l’assessorament donat per les professionals de l’AMIC a tècniques i tècnics de l’administració (de serveis de primera acollida, treballadors /res socials, entre d’altres).

Respecte de l’any 2020, el volum de persones ateses es va incrementar un 17% (198 persones) i les consultes un 21% (404 consultes més).

D’acord a les dades definitives de l’INE, del Padró d’habitants empadronats per províncies de l’any 2021, la demarcació de Lleida (així com la de Tarragona), va guanyar població estrangera respecte de l’any 2020. A la província de Lleida es va incrementar un 2% mentre que la província de Barcelona va perdre un 1% de població estrangera i Girona un 0,88%). La pandèmia per la COVID-19 i la crisi econòmica que ha afectat greument al sector de l’hostaleria, turisme, entre d’altres, possiblement són uns dels factors que expliquen la mobilitat interna, el desplaçament de fluxos migratoris cap altres províncies. Aquest augment de la població estrangera a la província de Lleida pot ser un dels causants de l’increment de persones ateses a les oficines d’AMIC en terres lleidatanes.

Respecte al perfil sociodemogràfic de la població atesa per AMIC, el 43% són dones i el 57% són homes (augmenten 2 punts percentuals respecte de l’any 2020). Es tracta de població majoritàriament adulta i en plena edat laboral. El 26% es troba en la franja d’edat entre 18 i 31 anys i el 63% entre els 32 i 51 anys d’edat.

El 89% són nacionals de tercer països i el 11% són comunitaris. Per nacionalitats destaquen: la població del Marroc (que representa el 24,44% del total de les persones usuàries del servei), de Colòmbia (15,23%), Senegal (11%), Espanya (9%. Es tracta de persones que van adquirir la ciutadania i també empresaris/ empresàries que s’apropen a l’AMIC per consultar sobre la contractació de treballadores/ res estrangers) i de la República Dominicana (5,15%).

El 76% (1.048 persones) té una situació administrativa regular i el 24% (331 persones) es troba de forma irregular. I respecte a aquest últim grup, el 31% és por irregularitat sobrevinguda. És a dir, no van poder renovar la seva autorització de residència i/o treball al no reunir els requisits (principalment econòmics) que demana la Llei d’Estrangeria.

Del total de les persones ateses el 50% no treballa i de les que treballen, el 18% ho fa sense contracte. És a dir, dins l’economia submergida. En una situació de fraude a la Seguretat Social i que els coloca en desavantatge davant altres treballadors i treballadores i amb més risc de patir situacions d’explotació laboral i vulneració dels seus drets. Si bé en la seva majoria són treballadors en situació administrativa irregular (per a molts l’és l’única via per a la supervivència), l’economia submergida no és exclusiva d’aquest col·lectiu. D’acord a les dades recollides per AMIC en aquesta província, el 8% de les persones que es troben dins l’economia submergida compten amb una autorització de residència i/o treball (inclòs algú té DNI).

Els  principals sectors d’ocupació de les persones treballadores ateses per AMIC són: el sector de la indústria (27%), agricultura/ ramaderia (20%) , serveis (10%), serveis de cura a les persones (8%) i neteja (7%).

1 de cada 2 de les persones ateses porta 10 anys o més anys a Catalunya.

Les principals consultes realitzades a les nostres oficines han estat les d’arrelament social (21,49%), seguides del tràmit de la nacionalitat espanyola (17,07%), la renovació de l’autorització de residència (10, 79%), autoritzacions per altres circumstàncies excepcionals (8,60%) i les targetes comunitàries (6,60%).

📻 Aquí podeu escoltar més dades sobre el servei i les nostres reivindicacions en l’entrevista Secció – UGT 360º

 


Consulta aqui les nostres oficines a Les Terres de Lleida

PROPERS CURSOS A BARCELONA. MÒDUL C: CONEIXEMENTS DE LA SOCIETAT CATALANA I EL SEU MARC JURÍDIC

Properament des de l’AMIC-UGT i en col·laboració amb el Servei de Primera Acollida de Barcelona, estarem realitzant 2 cursos gratuïts del Mòdul C: Coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic.

Aquest mòdul és part de la formació que preveu la Llei 10/2010, d’Acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya.

Té una durada de 15 hores repartides en 4 sessions presencials.

1a edició:

Del 14 al 17 de març de 2022, de 9:30 a 13:45 hores (places exhaurides).

2º edició:

Del 13 al 16 de juny de 2022,  de 9:30 a 13:45 hores.  Inscripcions a partir del mes d’abril trucant al telèfon 93 304 68 41.

Continguts que s’imparteixen: aspectes històrics, geogràfics i culturals de Catalunya i Barcelona, el funcionament del sistema polític i administratiu, els principals serveis i recursos públics, drets i deures fonamentals i trámites de extranjería.

Al finalitzar el mòdul de forma satisfactoria es lliurà un certificat oficial vàlid per alguns tràmits d’estrangeria.

Cartell del Mòdul C a Barcelona, 1º edició 2022

 


Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.

Per més informació sobre els mòduls de la Llei d’Acollida clica sobre aquest enlace: Departament de Drets Socials (gencat.cat)

 

CONFERÈNCIA “SINDICATS, MIGRACIÓ I DIVERSTAT”, 13 DE GENER- UPF CAMPUS CIUTADELLA

En aquest enllaç podeu veure la participació de la nostra companya la Mariana Isla, directora d’AMIC-UGT, en la Conferència “Sindicats, migració i diversitat”, organitzada per GRITIM-UPF (Grup de Recerca Interdisciplinar en Immigració del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, ​​Catalunya). el 13 de gener de 2022. De 15:00 – 18:00, a la sala 40.213 de l’edifici Roger de Llúria de la UPF-Campus Ciutadella.

Aquesta jornada forma part d’un cicle de seminaris que s’organitzen amb l’objectiu principal de permetre als investigadors (membres de GRITIM-UPF, estudiants de màster, doctorants i investigadors convidats d’altres universitats) exposar la seva investigació, independentment de si es troba en una fase inicial, amb els primers resultats o feta. El cicle de seminaris GRITIM-UPF és obert als seus membres i subscriptors, així com a altres investigadors i estudiants de màster i grau.

Qüestions per reflexionar:

  • Sindicats, migració i diversitat. Quin ha estat el paper que han exercit els sindicats catalans des de l’arribada de la mà d’obra no autòctona a Catalunya a la dècada de 1950? I des de la dècada del 2000?
  • Quina ha estat la relació entre sindicats i ocupadors davant del fenomen migratori al mercat laboral?
  • Els sindicats han donat suport a les institucions i els partits polítics catalans a l’hora de buscar la igualtat de drets entre la mà d’obra nativa i no autòctona?
  • Ha estat abordada la llengua catalana pels sindicats com una oportunitat per promoure la cohesió social entre els treballadors o, per contra, com un obstacle?

Altaveus:

Mariana Isla Viale, directora AMIC-UGT i responsable de l’Àrea Internacional d’UGT Catalunya.

Anna Tomàs Cots, Assessor CITE de CCOO i coordinador CITE al SAIER de l’Ajuntament de Barcelona.