REIVINDIQUEM AL GOVERN CENTRAL LA REGULARITZACIÓ DE LES PERSONES ESTRANGERES EN SITUACIÓ IRREGULAR PDF Imprimir a/e

INSTEM ALS OCUPADORS I OCUPADORES A VETLLAR PER LA SEGURETAT DE LES TREBALLADORES I TREBALLADORS DEL SECTOR DE LA LLAR

A Catalunya, en el primer trimestre de 2020 hi havia 74.913 persones inscrites al Sistema Especial d’Empleats de Llar, de les quals 38.800 tenien nacionalitat espanyola i 36.113 estrangera (segons dades de l’Idescat).

Si bé és significatiu que el 48% d’empleats de la llar sigui població estrangera, aquesta dada en realitat seria molt superior si en les estadístiques es tingués en compte a les treballadores migrants en situació irregular. És una realitat que moltes d’elles s’ocupen de les tasques domèstiques de moltes llars d’aquest país i de la cura de moltes famílies. Cuiden de moltes vides i són essencials (i ho han estat durant anys), però el sistema les tracta com a persones de segona classe. Són treballadores precàries, invisibles i situades en la cua de la bretxa salarial.

La normativa laboral i la d’estrangeria les col·loquen en desavantatge enfront de la resta de treballadores i treballadors. I la situació de pandèmia agreuja encara més la seva condició sociolaboral. En aquest context, algunes dones immigrants estan perdent el seu treball o han vist reduïda la seva jornada laboral. Unes altres ja estan patint una pobresa extrema i la seva situació irregular els impossibilita a accedir a les prestacions econòmiques que s’han anat aprovant per a diferents col·lectius durant l’estat d’alarma.

A Portugal han resolt la regularització de treballadors migrants. A Itàlia s’està debatent aquest tema. No és utòpic, sinó necessari i urgent, posar sobre la taula el debat sobre la situació de les personis estrangeres en situació irregular, entre elles les treballadores de la llar.

Per tot això, des de l’AMIC-UGT de Catalunya demandem al Govern central a:

–       Assumir mesures extraordinàries per a la regularització de les persones estrangeres en situació irregular.

–       Dignificar el sector de treballadores de la llar i l’equipar els seus drets amb la resta dels treballadors.

–       Ratificar del Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball

–       Instar els ocupadors i les ocupadores a vetllar per la seguretat de les treballadores i treballadors del sector de la llar, pactant conjuntament aquelles activitats que no posin en risc la seva salut. Davant l’emergència de la pandèmia, proporcionar materials de protecció. 

 

Barcelona, 11 de maig de 2020 


 
< Anterior   Següent >Agenda d'AMIC-UGT

Sense esdeveniments

BLOCS DE LES NOSTRES CAMPANYES


 


Image